Spring naar inhoud

Werk in uitvoering

Onderhoud en reparatie staan in de molen nooit stil.

Berichtte ik al eerder dat het linker voeghout in de molen gescheurd is.

Dag 1

Vandaag 1 december is de Fa. Van Lierop begonnen met de nodige herstel werkzaamheden.

Om half 8 op de binnenroe een zeil voorgelegd en van  de vang gehaald.

Hierna hebben we alle benodigde materialen naar de luizolder en steenzolder geluid. De molen afgezeild en aan de ketting  gelegd. Hier zal hij de komende week niet van af gaan.

Nu alle materialen en gereedschappen op de kapzolder zijn, is vervolgens de hanetree van het voeghout verwijderd. De bevestigingsbouten van de hanetree lopen dwars door het voeghout. De bouten moesten worden doorgezaagd. Door het looizuur in het eikenhout was het schroefdraad aangetast en zaten de moeren muurvast.

Hierna zijn in de balk  de sleuven in de lengte ingezaagd en uitgekapt

Dag 2

Vandaag zijn de sleuven  verder uitgediept. Op zwakke plaatsen zijn er  verticaal gaten in het voeghout geboord.

Tevens zijn  de gaten waarin de tapeinden van de hanetree zaten voorzien van pijpjes  en afgekit. Scheuren in het hout welke in de sleuven uitkomen zijn dicht gekit.

Om te voorkomen dat het giethars van alle kanten uit de balk stroomt.

De glasvezel staven zijn in de sleuven en in de boorgaten geplaatst. Het voeghout ligt niet waterpas.  Door de breuk duikt deze enkele centimeters richting de korte spruit naar beneden. Dit heeft als gevolg dat bij het gieten van de hars  het uit de sleuven zal willen stromen. ( wet van de communicerende vaten)

Dus de volgende stap is de balk gaan bekisten . Maar dit zien we hopelijk maandag. ” Oog”  blijft nog even aan de ketting.

Dag 3

Vandaag maandag 5 december vroeg in de molen en elektrische verwarming in de kap geplaatst.

Het epoxyhars wordt voor verwarmd. De bekisting wordt op het voeghout geplaatst  en de krimpscheuren in de balk worden dicht gekit.

Alvorens de bekisting te plaatsen wordt het hout hiervan flink in de antiekwas  gezet. Dit om te voorkomen dat de hars zich aan de bekisting hecht.

In de loop van de ochtend is de temperatuur boven de 5º Celsius gestegen.  De  de 2 componenten van de epoxyhars wordt met wat toeslag stoffen gemengd.

Direct hierna wordt de hars in de sleuven van de balk gegoten.

Morgen als het voldoende uitgehard is kan de bekisting verwijderd worden.

Dag 4

De bekisting is verwijderd. De balk glad afgewerkt en de hanetree geplaatst.

De rommel is opgeruimd dus nu tot woensdag 14 december uitharden.

Woensdag 14 december kan de vang weer gelicht worden.

Ik ben zeer te spreken over de uitgevoerde werkzaamheden. Personeel van Fa. van Lierop werkt netjes en deskundig. Deze verdienen een dikke pluim

 

 

Werk in uitvoering